10 de maig 2010

El primer llibre sobre els conflictes mediambientals a Ponent

Què és un conflicte ambiental? Per què els nostres governs permeten la destrucció del medi ambient? Com pot ser que les centrals eòliques acabin convertint-se en un problema ecològic? On s’han volgut construir abocadors? Quin és l’estat mediambiental de la ciutat de Lleida? Què ens reportarà la Xarxa Natura? La caça i la pesca són activitats sostenibles?

Ipcena acaba de publicar Els conflictes mediambientals a Ponent, escrit per David Colell, vicepresident de l’entitat. El llibre analitza uns dos-cents problemes causats per la mala gestió del territori i que tenen, com a víctimes, el medi ambient ―la fauna, la flora i les persones―, les administracions i determinades empreses i particulars. L’objectiu principal és repassar els conflictes territorials de les comarques de Lleida, la Franja i Andorra ocorreguts en tres àmbits: Pirineus, Prepirineus i Plana de Lleida, des de la represa de la democràcia.

El punt de vista parteix de l’experiència viscuda a Ipcena, un col·lectiu que ha participat en la gran majoria d’accions vinculades amb el medi ambient des de la seua aparició, el 1990. Així es basa en l’activisme ecologista i en l’anàlisi crítica constructiva. El llibre recull els fets denunciats per Ipcena i altres entitats, les col·laboracions particulars i el que han difós els mitjans de comunicació sobre el tema abordat amb la voluntat de posar de relleu actuacions transgressores de la legalitat, l’ètica o que serveixen uns interessos egoistes.

Aquestes i altres qüestions troben una resposta en aquest llibre, que David Colell ens explicarà aquest dimecres 12 de maig a les 19h a l'Ateneu de la Muntanya.

Us hi esperem a tots i a totes!